Ahir vaig assistir a un esdeveniment a Barcelona que suposadament presentava l’últim de la tecnologia blockchain. Organitzat per un equip internacional, va tenir lloc en un espai meravellós de la ciutat i la sala estava plena fins al punt que vam fer cua per entrar: l’expectativa de l’audiència era molt alta.
Vaig ser part d’aquesta audiència i d’aquesta expectativa, però he de confessar que vaig sortir de l’esdeveniment frustrada.
Va ser un despropòsit general en termes de les regles bàsiques per parlar en públic. Aposto al fet que la majoria de nosaltres, experts i no experts en blockchain, vam entendre poc, no vam rebre missatges clars sobre el què s’esperava de nosaltres, vam dubtar del per què exactament els projectes presentats eren realment rellevants i, el pitjor de tot al meu entendre, a la sala no va fluir cap inspiració autèntica durant l’esdeveniment.
Estic sent dura, conscient que seure del costat del públic i avaluar els oradors és sempre la part còmoda de l’equació. Com que he estat moltes vegades al costat dels oradors, sé el què significa exposar-se a audiències grans i exigents. No és fàcil. El que dic és que un hauria de preparar-se, pel bé de la seva audiència, i especialment quan li agradaria obtenir algun resultat de la presentació.
Em sap greu que la meva avaluació de l’esdeveniment d’ahir no sigui més positiva. En realitat, el que estic és sorpresa de veure que els mateixos i “entranyables” errors que solem cometre en parlar en públic encara succeeixin en esdeveniments d’alt nivell i on és evident que a l’organització no sembla importar-li la qualitat global de l’experiència.
Amb ànim d’aprendre, comparteixo aquí el que jo vaig presenciar, errors clàssics de l’oratòria, la majoria d’ells dins de l’ABC del manual per a parlar bé en públic:
# 1: Sense contacte visual amb la teva audiència. ¡Aix! Va ser una obertura d’esdeveniment increïblement dolenta. El presentador -insisteixo, es tractava d’un esdeveniment amb glamour, internacional i innovador-, va fer la benvinguda movent-se constantment d’un costat a l’altre de l’escenari, com un lleó avorrit dins d’una gàbia, mirant cap a terra i amb prou feines vocalitzant. I durant 10 minuts va continuar així, fent contacte visual amb l’audiència només una vegada i gairebé de cua d’ull. Aquí la meva pregunta òbvia: com se suposa que ens hem d’apassionar pel que està presentant l’orador si no ens regala la seva mirada? Sense contacte visual, difícilment hi haurà autenticitat ni credibilitat al teu discurs.
# 2: Llegir-te o escoltar-te? La segona oradora tenia una millor actitud a l’escenari i mirava a l’audiència des del principi. Però la seva primera diapositiva ja estava plena de text, de manera que va obligar els cervells del públic a decidir entre llegir tots aquests punts de la llista mentre intentaven escoltar, o a “simplement” escoltar-la. El nostre cervell pateix amb aquesta decisió, i quan hem de triar, tendim a anar pel camí fàcil: si mirem i escoltem, llavors no llegim. I viceversa. Així que compte amb la densitat d’informació a les teves diapositives. No em facis triar, per favor. Com a públic, he vingut a gaudir de tu i del teu discurs, i no a llegir a la pantalla.
# 3: Una dicció estranya dificulta la comprensió. Aquest va ser un cas realment difícil de superar. L’orador va mostrar preparació per endavant, d’alguna manera es notava que hi havia un guió subjacent en tot l’assumpte; però la seva estranya dicció en anglès, combinada amb el baix to de la seva veu, va fer que només el 30% del que va dir fos comprensible. Encara no tinc una idea clara del què va parlar, o quin és el valor afegit del seu projecte o si tenia una crida a l’acció per a nosaltres. Vam perdre el missatge, i les diapositives sobrecarregades (una altra vegada!) tampoc van ajudar. Quan presentis en un idioma diferent al teu, pren-te el teu temps i vocalitza per assegurar-te que el missatge arribi.
# 4: La teva passió és genial, però no suficient. L’orador transmetia passió de forma natural. La passió sempre és un bon connector amb el públic, però la passió per si sola no és suficient, com en aquest cas. El missatge va ser confús i ell parlava massa ràpid, així que va ser difícil identificar-ne les idees clau. Les diapositives massa denses (oh no, una altra vegada!) tampoc van ajudar. Al final, no va quedar clar què pretenia l’orador amb la seva presentació: ¿volia inspirar? ¿volia moure’ns a l’acció? ¿va ser purament informativa? La passió ha d’anar de la mà d’un missatge clar, estructurat i atractiu.
# 5: Projecte d’impacte social sense crida a l’acció? Impossible! En aquest cas, el projecte tenia un atractiu natural: objectius i accions amb impacte social. Però no puc recordar de què es tractava, perquè res en la presentació va ser memorable. Una llàstima, però el potencial es va perdre en algun lloc del discurs. L’orador estava molt nerviós i, no obstant això, va fer una bona feina amb l’anglès. Però va parlar massa ràpid, les seves diapositives (sí, un cop més!) estaven plenes de text, ell constantment girat cap a la pantalla de la paret i no cap a l’audiència i, el més important per al tipus de projecte que estava presentant, el seu final va ser dispers i no tenia una crida clara a l’acció, si és que n’hi va haver. Si esperes alguna cosa concreta de l’audiència, defineix per endavant què és i construeix amb això un final poderós.
Pot ser que jo sigui massa exigent quan estic al costat de l’audiència. Però la veritat és que tenia grans expectatives per a aquest esdeveniment, i per complir amb aquestes expectatives, jo també vaig posar de la meva part, m’explico: vaig reservar una entrada amb temps, vaig crear l’espai en la meva agenda, vaig prendre un tren fins a Barcelona, vaig fer cua per entrar, vaig batallar per un seient, vaig escoltar amb atenció i respecte a tots els oradors i fins i tot vaig aplaudir a cadascun d’ells. Crec que vaig complir la meva part del tracte. Així que no puc evitar preguntar-me per què els que estaven a l’escenari no es van prendre la seva part més seriosament, i per què l’organització tampoc es va preocupar per fer-ho.
Queda molt per fer, i això sempre pot ser bona notícia per als que ens dediquem a millorar la comunicació en l’esfera pública i professional 😊